O nas
Seznami predvajanja
Registracija
1

Schimbările climatice

Cluj-Napoca, Romania
Pridruži se
PregledZnačke

Schimbările climatice

Cluj-Napoca, Romania
Pridruži se

Content

Crezi că omul a schimbat ireversibil clima planetei în ultimii 100 de ani?
Crezi că există încălzire globală?
Haide să descoperim împreună următoarele informații:
Arderea combustibililor fosili, tăierea pădurilor și creșterea animalelor influențează din ce în ce mai mult clima și temperatura Pământului.

Aceste activități generează cantități enorme de gaze cu efect de seră, care se adaugă celor deja prezente în mod natural în atmosferă, contribuind astfel la efectul de seră și la încălzirea globală.

Încălzirea globală
2011-2020 a fost cel mai cald deceniu înregistrat vreodată. În 2019, temperatura medie globală depășise cu 1,1 °C nivelurile preindustriale. Încălzirea globală provocată de om crește în prezent cu o rată de 0,2 °C pe deceniu.
O creștere cu 2°C a temperaturii față de perioada preindustrială este asociată unui impact negativ grav asupra naturii și a sănătății și bunăstării umane, riscul să asistăm la schimbări climatice periculoase și potențial catastrofale la nivel global fiind mult mai ridicat.
Din acest motiv, comunitatea internațională a recunoscut necesitatea de a menține încălzirea cu mult sub 2 °C și de a continua eforturile de a o limita la 1,5 °C.

Gaze cu efect de seră
Principalul motor al schimbărilor climatice este efectul de seră. Unele gaze din atmosfera Pământului se comportă ca pereții unei sere – captează și rețin căldura soarelui, astfel încât aceasta nu mai este eliberată înapoi în spațiu și ajunge să producă o încălzire globală.
Multe gaze cu efect de seră sunt prezente în mod natural în atmosferă, însă activitățile umane au dus la creșterea concentrației unora dintre ele.
CO2 generat de activitățile umane contribuie cel mai mult la încălzirea globală. În 2020, concentrația sa în atmosferă depășise deja cu 48 % nivelul preindustrial (înainte de 1750).
Alte gaze cu efect de seră sunt generate de activitățile umane în cantități mai mici. Metanul are un efect de seră mai puternic decât CO2, însă durata sa de viață în atmosferă este mai scurtă. La fel ca și CO2, protoxidul de azot are efect de seră pe o durată lungă și se acumulează în atmosferă pe parcursul deceniilor și chiar al secolelor. Poluanții care nu intră în categoria gazelor cu efect de seră, inclusiv unii aerosoli, cum ar fi funinginea, au diferite efecte de încălzire/răcire. În plus, sunt asociați cu probleme precum calitatea slabă a aerului.
Se estimează că, între 1890 și 2010, cauzele naturale (ex. modificările radiațiilor solare sau activitatea vulcanică) au contribuit la încălzirea totală cu mai puțin de ±0,1 °C.

Gradivo

Pridobite značko aktivnosti

Schimbările climatice Pridobi to značko

Creatorii acestui badge doresc ca persoana care parcurge aceasta activitate să adune informații despre ce inseamnă fenomenul de încălzire globală și cauzele acestuia.
Pentru a demonstra că participanții au o viziune mai clară și au parcurs un proces de introspecție, vor trebui să realizeze cele două cerințe de mai jos.
Badge-urile vor fi trimise după ce creatorii activității vor parcurge răspunsurile date.
Naloge
Naloga št.1
Izda organizator ali skeniranje QR kode
Spune-ne părerea ta:
Cum s-a schimbat clima planetei în ultimii 100 de ani?

Naloga št.2
Izda organizator ali skeniranje QR kode
Dă 3 exemple de lucruri simple pe care le poți face tu pentru a proteja planeta împotriva încălzirii globale.

Lokacija

Cluj-Napoca, Romania
Okolje in ekologija
Na seznam predvajanja dodan/a (1)
Potreben čas za dokončanje: 30 minuta
Deli:

Organizatorji

Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca

Uporabljeno v seznamu predvajanja

Eco-friend, Eco-cool
Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca
Badgecraft vodi spletno infrastrukturo za mesta in regije učenja in jo razvija skupaj z vodilnimi izobraževalnimi organizacijami. Evropski konzorcij razvija to platformo s pomočjo sofinanciranja programa Evropske unije Erasmus+. Kontaktirajte support@badgecraft.eu.
Platforma
Preklopite na drug jezik:
Sofinancirano s strani programa Evropske unije Erasmus+
DomovZemljevidAktivnostiSeznami predvajanja